Za ugotavljanje ustreznosti vozila z zakonskimi predpisi je potrebna homologacija vozila

Homologacija je postopek, s katerimi ste se zagotovo srečali vsi, ki ste se že kdaj odločili za spremembo oziroma predelavo vozila, ali pa ste se odločili za nakup rabljenega v eni izmed držav, ki niso članice EU. Gre za postopek, s katerim se ugotavlja ustreznost vozila z zakonskimi predpisi. 

V tem smislu se preverjajo vsi tehnični podatki o vozilu, s čimer se dokazuje, da je vozilo tehnično brezhibno. Brez homologacije vašega vozila ne morete registrirati, zato je obvezen postopek, če se želite z njimi voziti po naših cestah.

Kdaj je potrebna homologacija vozila?

Če boste natančneje preverili vaše prometno dovoljenje, boste v njem našli vse podatke o homologaciji vozila. Ta je potrebna tudi za vsa registrirana vozila, če se odločite za kakršnokoli njihovo predelavo. Med najpogostejšimi predelavami so zamenjava platišč, zatemnitev stekel s folijo, vgradnja vlečne naprave, zamenjava svetlobnih teles in še mnogo drugega.

Tudi, če boste kupovali rabljeno vozilo iz držav EU, je potrebna homologacija vozila, pri čemer se opravi njegova identifikacija in ocena tehničnega stanja. Če pa kupujete vozilo izven območja EU, potem je potrebna posamična odobritev vozila.

Kakšen je postopek homologacije?

Pri postopku homologacije ne gre le za tehnično brezhibnost vozila kot je to na primer pri tehničnem pregledu vozila. Če se odločite za več predelav, potem lahko homologacijo opravite za več sprememb hkrati. Časa za prijavo spremembe imate 15 dni, saj je to zakonsko določen rok, v katerem mora biti homologacija urejena.

Najbolj pomembno je, da mora biti kakršnakoli sprememba na vozilu zabeležena v homologacijskem kartončku, prav tako pa mora biti priloženo potrdilo proizvajalca. To je garancija, da vgrajeni deli ustrezajo vsem zahtevam in so tudi profesionalno vgrajeni. Če ne želite, da vas na cesti policaji kaznujejo z denarno kaznijo, potem je edina rešitev homologacija.

Copyright © All right reserved.