Električni pastir – vprašanja, ki si jih morate nujno postaviti ob nakupu

Dejstvo je, da je električna ograja ena od najbolj preprostih pa tudi ekonomičnih rešitev za ograjevanje živali znotraj pašnika. Na izjemno uspešen način namreč preprečuje, da bi na primer na pašnik oziroma na omejeno območje vstopale divje živali. S tem bi namreč povzročale lahko precej veliko gospodarsko škodo ter ogrožale naše živali. Ključno pri tem pa je, da je dobro izbran zlasti električni pastir, ki je eden od najpomembnejših delov električne ograje.

Preden električni del postane del vaše električne ograje, si morate obvezno sestaviti vsaj tri ključna vprašanja ter na njih povsem jasno odgovoriti. Vedeti morate namreč, kateri vir napajanja električnega pastirja izbrati; kako veliko površino želite ograditi ter za katero vrsto živali bo električni pastir namenjen.

Izvor napajanja pri električnem pastirju

Ko izbirate električnega pastirja je najprej treba misliti na izvor napajanja. Na voljo je električni pastir na priklop na omrežje 220 V, prav tako baterijski tip pastirja ter pastir na akumulator in na sončne panele.

Če se vaš pašnik nahaja v neposredni bližini gospodarskega poslopja, je prvi tip pastirja zagotovo najboljša izbira. Če je oddaljen od objektov, se dobro obnese baterijsko napajanje napetosti 9 ali 12 V. Če potrebujete nekoliko več energije, pa se torej najbolje obnese električni pastir na akumulator.

Velikost površine, ki je želite ograditi

Vsekakor pa je električni pastir oziroma njegova izbira odvisna tudi od same velikosti pašnika oziroma površine, ki je želite ograditi. Za različne vrste živali je prav tako značilno, da potrebujejo različno višino električne ograje, da bi jim lahko zagotovili največjo mero varnosti.

Ob tem ne smete pozabiti niti na morebitno pregrajevanje pašnika na nekoliko manjše razdelke oziroma na črednike ter tudi na širjenje površin za pašo v prihodnosti. Vodilo pri postavljanju električne ograde pa naj bo označena višina električne žice.

Copyright © All right reserved.